wtorek, 27 sierpnia 2013

Tortilla Wraps El Tequito (Lidl)

Dzisiaj coś innego niż napoje. Produkt, który zaczyna coraz częściej bywać w naszych dietach - wrapy lub inaczej: tortille.

Tortilla Wraps

El Tequito
Lidl Stiftung & Co. KG



Tortilla - pszenne placki typu meksykańskiego, wstępnie podpieczone, do przyrządzania dań: Fajitas, Burritos i Enchilladas
6 placków pszennych


Skład:
  1. mąka pszenna (58%)
  2. woda
  3. olej rzepakowy
  4. substancja utrzymująca wilgoć: gliceryna
  5. substancje zagęszczające: karboksymetyloceluloza, guma guar
  6. substancje spulchniające: węglan sodu, difosforany
  7. sól
  8. kwas: kwas jabłkowy
  9. emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
  10. glukoza
  11. substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu

 Skład na pierwszy rzut oka wygląda trochę przerażająco. Odszyfrujmy składnik po składniku:
  1. Gliceryna (E 422) - inaczej glicerol - jest związkiem, który wchodzi w skład wszystkich tłuszczy (łącznie z naszym). Otrzymywana jest z propenu lub w wyniku fermentacji cukrów. W produktach spożywczych z reguły pełni rolę substancji słodzącej. W niewielkich ilościach naturalnie występuje w naszej krwi. Nie ma ograniczeń  żywieniowych, co do jej spożycia, ponieważ w organizmie metabolizowana jest podobnie jak glukoza.
  2. Karboksymetyloceluloza (E 466) - nazwa brzmi groźnie, jednak nie jest to składnik, którego należy się jakoś szczególnie obawiać. Produkowana jest z celulozy, którą znajdziemy np. w drewnie. Uważana jest za nieszkodliwą, ale osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym, powinny na nią uważać. Może ona ulegać fermentacji w jelitach, czego efektem mogą być gazy. Nadmiar ma działanie przeczyszczające.
  3. Guma guar (E 412) - kolejny naturalny polisacharyd, którego nazwa niekoniecznie musi się kojarzyć "spożywczo". Guma guar pozyskiwana jest z nasion drzewa (Cyamopsis tetragonolobus). Podobnie jak w przypadku E 466, jej nadmiar w diecie może mieć konsekwencje w pracy przewodu pokarmowego - wzdęcia, gazy, wzmożona perystaltyka jelit. Niestety muszą na nią uważać alergicy - reakcją organizmu może być astma i egzema kontaktowa.
  4. Węglan sodu  (E 500i) - naturalnie występuje w wodzie morskiej. Uważany za nieszkodliwy, jednak w zbyt dużych ilościach (które nie występują w żywności) może prowadzić do uszkodzenia nerek oraz nadmiernego wydzielania soku żołądkowego.
  5. Difosforany (E 450) -  przy tym składniku pojawiają się pewne obostrzenia. Difosforany są związkami syntetycznymi (sztucznymi). Spożywane w umiarkowanych ilościach nie mają wpływu na organizm. Ich nadmiar pogarsza wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Ponadto fosfor, który wchodzi w skład difosforanów, bierze udział w szeregu przemian metabolicznych w naszym organizmie. Zatem jego nadmiar może je zakłócić.
  6. Kwas jabłkowy (E 296)- związek naturalny (powstaje nawet w wyniku przemian metabolicznych w naszych organizmie), jednak ten, który jest dodatkiem do żywności, jest syntetyczny. Ogólnie jest nieszkodliwy, niemniej nie należy podawać go noworodkom i małym dzieciom, ponieważ powodować o u nich zaburzenia w przemianie materii.
  7. Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) - związki naturalne i uważane za nieszkodliwe.
  8. Propionian wapnia (E 282) - kwas propionowy występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera i bierze udział w przemianach metabolicznych. Jednakże odradza się go częste spożywanie.
  9. Sorbinian potasu (E 202) - konserwant niemalże powszechnie stosowany. Nazwa kwasu sorbowego wywodzi się od Sorbus aucuparia - jarzębiny europejskiej, w której owocach on występuje. Muszą zwracań na niego uwagę szczególnie alergicy - może wywoływać reakcje alergiczne. 

Jak widać, skład nie jest taki straszny. Jeżeli zwraca się uwagę na jakość produktów, to uczta z wrapami raz na jakiś czas nie powinna zaszkodzić. :)

Spójrzmy jeszcze na wartość odżywczą produktu.




Wartość odżywcza w 100 g produktu (1 placek to ok. 62 g):
  • wartość energetyczna: 1363 kJ/323 kcal (845,06 kJ/200,26kcal)
  • białko: 9,3 g (5,8g)
  • węglowodany: 54,2g (33,6g)
  • w tym cukry: 1,3 g (0,8g)
  • Tłuszcz: 7,0g (4,3g)
  • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8g (0,5g)
  • Błonnik: 3,0g (1,9g)
  • Sód: 0,5g ( 0,3g)
W nawiasie podałam wartość odżywczą jednej tortilli, obliczoną z proporcji.
Patrząc na samą wartość odżywczą raczej nie ma co sobie włosów z głowy rwać. Jeden placek zawiera niecały gram cukrów, to naprawdę mało. Tak samo nie jest zatrważająca ilość kwasów tłuszczowych nasyconych (pół grama). Ale wartość energetyczna! 200 kcal jedna tortilla! To jest naprawdę dużo. Niemniej muszę przyznać, że czasem takie placki pojawiają się i w mojej diecie. Przede wszystkim dla urozmaicenia, bo nie ma nic gorszego niż monodieta.



Zatem, będąc świadomymi składu i wartości odżywczej (a przede wszystkim kalorycznej) wrapów, możemy wprowadzić je do diety. Z rozsądkiem, nie przejadając się nimi. :)

Pozdrawiam
Ewa Mirkowicz

2 komentarze: