wtorek, 2 kwietnia 2013

Fitella Special


Kolejne pseudozdrowe śniadanie. 
W płatkach zbożowych, które stanowią 1/4 produktu, już na 3. miejscu pojawia się cukier, a zaraz za nim syrop glukozowy i chwilę później ekstrakt słodu jęczmiennego.
Jeszcze ciekawsza sytuacja jest w płatkach zbożowych w polewie jogurtowej (22% produktu), gdzie głównym składnikiem jest cukier. Już na 3. miejscu wymieniony jest utwardzony tłuszcz roślinny (którego na pewno jest więcej niż 7%).
Skąd się wzięło to "fit" w nazwie produktu? Może z tego, że Producent sugeruje połączenie płatków z mlekiem 0,5% tł...
Jak można podsumować skład płatków? Dobry surowiec, jakim jest pszenica pełnoziarnista i ryż został wzbogacony przede wszystkim w substancje słodzące, substancje rakotwórcze (tłuszcz roślinny) i emulgatory.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz