czwartek, 4 kwietnia 2013

CMJ na śniadanie - podsumowanie

Okazuje się, że wszystkie oceniane produkty dedykowane na śniadanie zawierały cukier. Wszystkie!
Co to oznacza dla organizmu?
Produkty tego typu powodują gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi. Odpowiedzią organizmu na to jest wyrzut insuliny. Insulina odkłada tkankę tłuszczową na wysokości pępka.
Im więcej glukozy, tym więcej insuliny.
Insulina wprowadza glukozę do komórek, dzięki czemu stężenie glukozy obniża się.
Ale poniżej poziomu wyjściowego! Co skutkuje uczuciem głodu i chęcią sięgnięcia po coś "łatwego" do zjedzenia. Jeżeli bazujemy na produktach bogatych w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub czystą glukozę - historia się powtarza.
Biedne komórki są cały czas bombardowane przez insulinę, która chce wprowadzić do nich glukozę.
Komórki w pewnym momencie mają dość całej tej sytuacji i stają się niewrażliwe na insulinę.
Efekt: insuliooporność komórek.
Efekt insuliooporności komórek: otyłość brzuszna (można na nią cierpieć mając masę ciała w normie!), miażdżyca, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca typu 2...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz