sobota, 23 marca 2013

Kinder Pingui

Co jedzą nasze dzieci - dzień 1: Kinder Pingui

Reklama produktu ewidentnie adresowana jest do dzieci z hasłem "Fajnie zjeść po szkole".

Podobno źródło wapnia, a mleko, które jest głównym składnikiem, stanowi tylko 21% produktu (6,3 g). W produkcie jest dużo cukrów (aż 9g). Cukry ukryte są pod postacią "klasycznego" cukru, syropu glukozowo-fruktozowego oraz słodu. Cukry proste są odpowiedzialne za nadpobudliwość dzieci, powstawanie "oponki" na brzuchu, insulinooporności (prowadzącej do otyłości brzusznej, nadciśnienia, miażdżycy), a także stłuszczenia wątroby. W produkcie widzimy też tłuszcz roślinny - posiadający właściwości rakotwórcze i miażdżycorodne (zwiększa stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz