Ciastka Amaretti
Podobno są pyszne. Ja ich nie jadłam, więc nie wiem. Ale ci, co spróbowali, mówią, że są. ;)
Skład:
- cukier
- jądra pestek z moreli (10%)
- białko jaja
- mąka pszenna
- laktoza i białko z mleka
- aromaty
- substancja spulchniająca (węglan sodu)
Na powierzchni piekarskiej zastosowano oleje roślinne.
Skład wygląda naprawdę dobrze. Nie ma w nim żadnych dziwnych rzeczy (węglan sodu to soda, normalnie stosowana w kuchni).
Ciekawe są te jądra pestek z moreli, ale to jakieś ciasteczka włoskie, pewnie taki jest przepis, więc się nie czepiam.
A wartość odżywcza?
100g produktu dostarcza:
- 418 kcal / 1766 kJ
- 6,2g białka
- 80,5 g węglowodanów
- 7,9g tłuszczu
- 130 kcal
- 1,5g tłuszczu, w tym:
- 0,5g nasyconych kwasów tłuszczowych
- 0g kwasów tłuszczowych trans
- 0mg cholesterolu
- 80mg sodu
- 25g węglowodanów, w tym:
- 21g cukrów
- 1g błonnika
- 3g białka
Produkt nie zawiera tłuszczu roślinnego (izomery trans kwasów tłuszczowych) ani syropu glukozowo-fruktozowego. Jedyne niebezpieczeństwo to ilość cukrów: 6 ciastek to ponad 4 łyżeczki cukru, ale z tym można sobie poradzić poprzez szybki marsz czy inną aktywność fizyczną.
Produkt jest naprawdę dobry! Przywrócił mi wiarę w to, że można znaleźć ciastka o normalnym składzie i bez substancji rakotwórczych :)
Pozdrawiam
Ewa Mirkowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz