poniedziałek, 20 stycznia 2014

Żurawina w mlecznej czekoladzie (Magnetic)

Trzeba przyznać, że to smaczna przekąska. Żurawina ma wiele właściwości prozdrowotnych (jest świetna przy problemach z drogami moczowo-płciowymi). Czekolada też taka najgorsza nie jest, wręcz przeciwnie - jest to jeden z najlepszych rodzajów słodyczy (nie dość, że dzięki niej powstają w organizmie endorfiny, to jeszcze uważana jest za afrodyzjak). Zatem połączenie tak cudownych dwóch produktów powinno dać fenomenalny efekt. Sprawdźmy to zatem na podstawie Żurawiny w mlecznej czekoladzie firmy Magnetic.

ŻURAWINA W MLECZNEJ CZEKOLADZIE
 Magnetic



Skład: 
1. czekolada mleczna 60%:
  • cukier
  • miazga kakaowa
  • tłuszcz kakaowy
  • mleko pełne w proszku
  • serwatka w proszku (z mleka)
  • emulgatory - lecytyny (z soi) i E 476
  • aromat


2. Żurawina 38%:
  • żurawina suszona
  • cukier
  • olej słonecznikowy
3. Syrop glukozowy
4. Substancja glazurująca: guma arabska, szelak

Czekolada mleczna - masa kakaowa minimum 30%. Może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, jaja, gluten i dwutlenek siarki.

Wartość odżywcza:
Jedna porcja (50g - czyli 1/3 opakowania) dostarcza:
  • 220 kcal
  • 30,3g cukrów
  • 9,2g tłuszczów
  • 5,6g nasyconych kwasów tłuszczowych
  • 0,03g sodu
Zatem jedno opakowanie dostarcza:
  • 660 kcal
  • 90,9g cukrów
  • 27,6g tłuszczów
  • 16,8g nasyconych kwasów tłuszczowych
  • 0,09g sodu

Ewidentnie jest to produkt słodki. A nawet bardzo słodki. Substancje słodzące pojawiają się pod postacią cukru i syropy glukozowego. Jak sam cukier jeszcze jest do zaakceptowania (to naturalne, że jest składnikiem czekolady mlecznej), tak już syrop glukozowy obniża jakość produktu.  Syrop glukozowy jako taki nie jest toksyczny. Niemniej umożliwia szybkie odkładanie się tkanki tłuszczowej (tej na wysokości pępka!), sprzyja powstawaniu insulinooporności komórek (wstęp do cukrzycy typu 2) i wzmaga stany zapalne. Jeżeli zależy nam na zdrowiu, należy go unikać (tak samo jak syropu glukozowo-fruktozowego, glukozy, fruktozy i syropu fruktozowego). Jest to szalenie istotne szczególnie dla osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne (łuszczyca, Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów).

Kolejnym składnikiem, który może wzbudzić naszą ciekawość, jest emulgator E 476. Jest to połączenie poliglicerolu i olejku rycynowego (otrzymywany z drzewa Ricinus sp. ). Naturalny tłuszcz zawiera glicerol i kwasy tłuszczowe i do nich dołączony jest dodatkowy glicerol. Produkt końcowy to mieszanina różnych substancji (źródło informacji TUTAJ). Przyjmuje się, że jest nieszkodliwy, jednak nie można przekraczać dawki 7,5mg/kg mc/dzień. 

Do grupy składników, których ilość w diecie należy kontrolować, zalicza się również gumę arabską oraz szelak. 
Guma arabska (E 414) to substancja naturalna. Jest to żywica afrykańskich drzew: Acacia senegal oraz Acacia seyal. Mimo tego, że nie jest to dodatek syntetyczny, w nadmiarze niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy (wzdęcia, przeczyszczenia). 
Szelak to inaczej E 904. Również jest składnikiem pochodzącym z natury. Otrzymuje się go z wydzieliny owadów Kerria Lacca (mają one intensywnie czerwone zabarwienie). Szelak uważa się za nieszkodliwy, jednak może wywoływać alergię kontaktową.

Na olej słonecznikowy powinny zwrócić uwagę osoby, które mają obniżoną odporność, chorują na choroby autoimmunologiczne lub zmagają się z otyłością brzuszną. Olej ten bowiem zawiera kwasy tłuszczowe omega 6 w dużych ilościach, które blokują przyswajanie i wykorzystanie przez organizm kwasów tłuszczowych omega 3. Sprzyjają powstawaniu i utrzymywaniu się stanów zapalnych oraz utrudniają spalanie tkanki tłuszczowej z brzucha.

Sam skład zatem nie jest powalający, a na pewno nie jest prozdrowotny.

Jeżeli chodzi o wartość odżywczą, to należy zwrócić szczególną uwagę na ilość kalorii oraz cukrów. 1 opakowanie to ponad 600 kcal i ponad 90 g cukrów! Oczywiście są to nie tylko cukry dodane, ale również te naturalnie występujące w samej żurawinie. Jednakże 18 łyżeczek cukru w 1 opakowaniu robi wrażanie i trzeba się z tą ilością liczyć.

Patrząc na skład i wartość odżywczą produktu, widać, że nie jest on dla każdego. Nie powinny po niego sięgać osoby z nadwagą (lub tendencją do nadwagi), cierpiące na choroby autoimmunologiczne, cukrzycy, a także alergicy.

Jeżeli chodzi o dzieci, to oczywiście taka żurawina w czekoladzie jest lepsza niż przekąski typu chipsy, niemniej taka ilość kalorii i cukru dla młodego organizmu to zdecydowanie za dużo. Cukier nadmiernie pobudza układ nerwowy, zmniejszając zdolność koncentracji i skupienia uwagi...

Tak jak wspomniałam, ten produkt nie jest dla każdego. Czy jest na wskroś zły? Niekoniecznie, po prostu nie każdy może po niego sięgnąć.

Pozdrawiam
Ewa Mirkowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz