Produkt śniadaniowy reklamowany jako fantastyczne źródło pełnego ziarna owsa, kwasu foliowego, witaminy B1, magnezu, fosforu, żelaza i cynku. Szkoda, że nie wspomniano o syropie glukozowo-fruktozowym oraz tłuszczu roślinnym. Tym bardziej, że produkt "zalecany jest dla osób dbających o linię".
Syrop glukozowo - fruktozowy jest m.in. odpowiedzialny na odkładanie się tkanki tłuszczowej na wysokości pępka. Wchłonięty, bardzo szybko podnosi stężenie glukozy we krwi. Doprowadza to do rozchwiania krzywej glikemicznej - stężenie glukozy bardzo szybko zwiększa się, później szybko opada, co wymusza sięganie po częste przekąski. Skoki stężenia glukozy we krwi nie są również dobre dla pracy mózgu - rozchwiana krzywa glikemiczna to m.in. trudność koncentrowania się, rozdrażnienie, brak cierpliwości, utrudnione zapamiętywanie.
Tłuszcz roślinny - w technologii żywności to tzw. izomery tran kwasów tłuszczowych - ma działanie m.in. rakotwórcze i miażdżycorodne.
Jeżeli masz problem z wysokim stężeniem tzw. złego cholesterolu (LDL) we krwi - zanim sięgniesz po leki, wyeliminuj z diety produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy oraz tłuszcz roślinny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz