Pomijając zawartość tłuszczu roślinnego i dekstrozy, chciałam zauważyć, że cukier wymieniony jest na drugim miejscu i stanowi więcej niż 20,1% produktu!
Ponad 1/5 produktu to cukier!
Substancje spulchniające - to ciekawy temat. Zaznaczyłam węglany sodu, ponieważ poprzez nie wprowadzamy do diety sód, który podwyższa ciśnienie, pobudza układ nerwowy (w tym złym sensie), zatrzymuje wodę w organizmie. Węglany amonu - składnik proszku do pieczenia - w nadmiarze zmieniają pH krwi. Difosforany - fosforany ograniczają przyswajanie wapnia. Tak jak w serze żółtym. Teoretycznie sery żółte mają dużo wapnia, ale tłuszcz w nich zawarty i fosforany sprawiają, że jest on dla organizmu niedostępny. Poza tym nadmiar fosforanów zaburza metabolizm.
Oznaczenia wg E:
E 503 Węglany amonu
E 500 Węglany sodu
E 450 Difosforany
Dobrze piszesz
OdpowiedzUsuń