Wracam z nowymi pomysłami :) Na pierwszy rzut idzie produkt, który mnie zadziwił. Autentycznie. Kabanosiki znalazłam w Netto, cena ok. 8 zł za opakowanie (więc wcale niezbyt tanio), ale skład? Marzenie!
Kabanosy z kurczaka
Konspol Natura
Pierwsza informacja na opakowaniu, z którą się spotykamy, to:
Produkt bezglutenowy średniorozdrobniony, wędzony, pieczony.
Informacja niebagatelna. Szczególnie istotna dla osób cierpiących na celiakię, alergię lub inne nietolerancje glutenu (jak np. w kandydozie). Bezglutenowy wyrób mięsny może brzmieć śmiesznie (gluten to białko zbóż), niczym masło maślane, a jednak... Większość wędlina ma w sobie białka roślinne (również a może przede wszystkim sojowe).
Skład:
- mięso z kurczaka (135g mięsa użyto do przygotowania 100g produktu)
- sól
- przyprawy
- osłonka barania
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1051kJ/253kcal
- tłuszcz 18,3g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,0g)
- węglowodany 0g (w tym cukry 0g)
- białko 22g
- sól 2,5g
Następnie na etykiecie czytamy:
Mogą występować niewielkie ilości azotanów, azotynów i fosforu pochodzenia naturalnego.
Hmmm ten zapis brzmi trochę podejrzanie, ale to tak jak z orzeszkami ziemnymi - gdy czytamy na opakowaniu, że produkt może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, oznacza to, że w danym zakładzie przetwórczym wykorzystuje się orzeszki, ale nie do produkcji danego produktu.
Kolejna informacja od producenta:
Powstawanie białego nalotu spowodowane jest naturalnym procesem zachodzącym w czasie przechowywania produktu i nie ma negatywnego wpływu na jego jakość. (...) Po otwarciu należy spożyć w ciągu 48h.
Zatem mamy do czynienia z produktem, który szybko się psuje i może zbrzydnąć. ;) I to jest naturalne :)
Po przekrojeniu kabanos jest szary. Tak powinno właśnie wyglądać mięso w wędlinach. Różowa kiełbaska to efekt dodatku azotanów i azotynów - substancji, które w organizmie mogą być przekształcone w związki rakotwórcze.
W smaku moim zdaniem są dobre, niemniej można trafić na części twarde, niebezpieczne dla zębów (zmielone kości?) ;)
Mam nadzieję, że teraz będę mogła opisywać tego typu produkty coraz częściej :)
Podejrzewam, że teraz pojawią się głosy, że to niemożliwe, żeby ten produkt był taki dobry, że pewnie gdzieś jest haczyk. Możliwe. Niemniej na tym blogu staram się oceniać jakość produktów po ich składzie. Liczę na to, że Producent jest uczciwy i szczerze opisał swój produkt :)
Pozdrawiam
Ewa Mirkowicz
jadłam. Smaczne. Moja znajoma pracuje w tej firmie, przy produkcji. Przy okazji podpytam:).
OdpowiedzUsuńDzisiaj zobaczyłem ten produkt w biedronce. Od razu rzucił mi się w oczy, bo wcześniej go nie było. Patrzę na skład i oczom nie wierzę. Aż musiałem poszukać w Internecie, ale okazuje się, że faktycznie hicior :).
OdpowiedzUsuńKupuję często zwłaszcza te z dodatkiem jagnięciny. Porównałem skład różnych tego typu wyrobów i ten ma najlepszy, reszta pakowanych się nie umywa. W nieto już tego nie dają chyba, ale za to w stonce są większe paczki :-)
OdpowiedzUsuńCzęsto kupuję kabanosy dzieciom. Konspol jeszcze nie próbowałam. Zwykle kupuję: http://www.tarczynski.pl/ i zastanawiam się które będą lepsze. Może ktoś coś doradzi?
OdpowiedzUsuńCzytałam skład kabanosów tarczyński i ja osobiście bym ich nie jadła, za to konspol ma całkiem fajny skład, ale tych kabanosów z kolei ja nie trawie, mam wzdęcia i nudności po ich zjedzeniu. Dlaczego ? Nie wiem :( Wydaje mi się, że coś pominęli w opisie.
UsuńCzytałam skład kabanosów tarczyński i ja osobiście bym ich nie jadła, za to konspol ma całkiem fajny skład, ale tych kabanosów z kolei ja nie trawie, mam wzdęcia i nudności po ich zjedzeniu. Dlaczego ? Nie wiem :( Wydaje mi się, że coś pominęli w opisie.
Usuńi mięso całe jest tam a nie ma dodatków w postaci różnych ciekawe a ta firma inne robi z dodatkami , a gdyby robili bez to by się kupował i jak dobra cena
OdpowiedzUsuńNiestety ostatnio mocno się popsuły, twarda i gruba osłonka i zmiana w smaku, smakuje jak mięso ze starego kurczaka, wielka szkoda bo uwielbiałem te kabanosy
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOstatnio coś się z nimi stało, już nie są szare a lekko rożowe. Widać "niewielkie ilości azotanów i azotynów" stały się większe.
OdpowiedzUsuń